Son zamanlardaki en büyük sorunlarımızdan bir tanesi tribünlerin dolmaması.Bunun birçok nedeni var ve geçtiğimiz sezon bunu daha fazla tetikledi.Ortaya çıkan olaylar bardağı taşıran son damla oldu.Bunun birçok nedeni var.Bunların başında şike operasyonu,başarı faktörü,hava şartları,maç saatleri ve ulaşım ile maddi problemler geliyor.Mesela TFF'nin ani aldığı playoff sistemi ve şike olaylarından dolayı hafta içinde maç oynatmak zorunda kaldı.Federasyon verdiği bu karar ile taraftarları tribüne daha fazla çekeceğini ve Lig tv'nin satışlarına yardımcı olacağını düşünülürken ters olarak bir tepkiye maruz kaldı.Tribünlere gelen sayısı bir anda yarı yarıya düştü ve Lig tv dekoderleride eskisi gibi satılmamaya başladı.Ayrıca bazı şehir takımlarının taraftarları takımlarına yeterli katkıyı veremiyor.Kayseri gibi şu anda Türkiye'nin en iyi 2 stadından bir tanesi olan yere taraftarlar ilgi göstermez ise bu takım için başka neler yapılabilir ki?
Türkiyedeki en önemli sorunlardan bir tanesi de skor taraftarlığıdır.Eğer takımın iyi gidiyor ise stadı doldur değil ise gitmeye gerek yok mantığı mevcuttur.Türk taraftarları heyecan da istiyor.Şöyle bir örnekte mevcuttur:Denizlispor Süper ligde iken orta sıralara oynadığı sezon stadı dolduramıyordu.Düşmemeye oynadığı sezon ise stadı doldurmada daha az sorun yaşamıştır.Biraz spor mantalitesinin değişmesi gerekiyor.Bu anlayış malesef spor yazarlarımızda bile mevcuttur.Avrupa da B.Dortmund örneği çok iyi incelenmelidir.B.Dormund taraftarları 2. ligde bile 70 bin seyirciye oynamıştır ve 10 sezonu analiz edilirse ortalaması 70 binden aşağıya inmemiştir.Avrupadaki seyirci ortalaması da düşünülürse İngilteredeki 2. lig ve Almanyadaki 2. ligdeki seyirci ortalamasından daha düşük bir sayıya sahibiz.En iyi liglerden biri olduğumuzu iddaa edip böyle bir çelişki yaşamak ta büyük bir ironidir.Ayrıca belediye takımlarıda taraftar yoksunluğu bakımından büyük bir sorundur.Mesela bir İBB-Gençlerbirliği maçında 80 binlik stadyum elle sayılacak kadar dolduydu.Dünya tarihine bile geçti..Avrupa da olmayan bir olaydır.Orada taraftarsız takım neredeyse bulunamaz.
Maç fiyatının da etkisi bir hayli fazladır.Ülkemizin şartlarına bakıldığında bir İngiltere de oynanan karşılaşma ile aynı fiyatı ödüyoruz.Bu fiyatın Avrupa'ya göre iyi olduğu söyleniyor.Fakat bizim gelişmişlik düzeyimiz ile onların ki aynı olmadığı için insanlarımız geçinmekte bile zorlanırken bu fiyatlar ile taraftarları daha fazla zorluyorlar.Avrupa'da doluluk oranının fazla olmasının en önemli sebeplerinden biri sezon öncesi satılan kombine biletlerin tamamına yakınının satılması olabilir. Ülkemizde ise bu biletler her sene yapılan transferlere bakılmaksızın yaklaşık yüzde 25 zam ile satılmakta. Kombinelerini cebine koyamayan taraftarların tek çözümü olan maç başına alınan biletlerin fiyatları,pek çok kişi tarafından bu boşluklara sebep olarak gösterebilir. Eskişehir Atatürk Stadyum’unun açık tribünü 25 ytl, kapalı tribünü ise 50 ytl.Hal böyle olunca, ülkemizin ekonomik durumunu göz önüne de aldığımızda tribünleri gösterip bu bilet fiyatlarına bu kadar doluluk denebilir. Fiyat bahanesini çürütmek için bir karşıt örneğini bulmak güç değil. Ankara’da bir ara uygulanan 1 ytl’lik fiyat politikası da başkent tribünlerini doldurmaya yetmemişti. Sonuç olarak gerçek taraftarlar bu bilet fiyatından etkileniyor.
Stadların ulaşımı da sorun teşkil ediyor.Atatürk Olimpiyat stadını düşünen zihniyet orada nasıl kullanacağını düşünmüyor!!
Maç saati de çalışanlar için uyuşmuyor.İş çıkışına maç koyarsak bu stalarımız dolamaz.Ayrıca çocuklar ve bayanlara ücretsiz uygulama var.Fakat maç 20.00 da olursa o çocuk maça nasıl gidebilir ki?Hafta içi olan maçlarda bir sonraki gün çocuğun okulu var.İngilteredeki maç saati uygulaması daha yararlı gibi duruyor.
Maç fazlalaşması bir futbol bitkinliğine yol açtı.Maçları arttırdık fakat maçların kalitesini arttıramadık.Bunu şöyle açıklayabiliriz.Federasyon ligdeki ''bardak sayısını'' arttırdı.Ama bardak sayısını arttırırken su miktarını arttıramayınca ortadaki doyuruculuğu arttıracağına bir bitkinlik halini ortaya çıkardı.Futbolumuz hastalandı.Onu kurtarmak ta yine bizlere düşüyor.Futbolumuz büyük bir sınavdan geçiyor.Biz taraftarlar olarak hiçbir etkiye bakmadan stadlarımızı doldurmaya çalışmalıyız.Bunların olması için TFF ve takımlara da büyük bir iş düşüyor.''Zihniyet'' ve ''futbol kültürü'' değişmeden hiçbirşey olacağa benzemiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder